Waar wij gewoond hebben

Ontwerp

Bouw

14 jaar...

En de afbraak...

Links

 

Ruigoord

Ontwerp

Ons eerste gezamenlijke huis was op Ruigoord. Andrť is hier opgegroeid en wilde er graag blijven wonen. Nadat in 1986 een tijdelijke bouwvergunning voor 5 jaar was verleend door de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude kon hij zijn ontwerp gaan bouwen. Het was een eenvoudig rechttoe rechtaan ontwerp deels omdat Andrť het zelf ging bouwen deels omdat hij niet wist hoelang hij op Ruigoord zou kunnen blijven.


ons huis op Ruigoord in 1989

Bouw

Het houtskeletbouwhuis was 10 meter lang en 5 meter breed. De elementen had Andrť bij zijn ouders, die om de hoek woonden, getimmerd zodat toen de fundering klaar was het huis in 1 dag in elkaar gezet kon worden. Daarna werden er nog een flink aantal maanden besteed aan het afwerken van de buiten- en binnenkant. Al het werk werd in de avonden en de weekenden gedaan. In 1988 was het zover af dat we er met zijn tweeŽn gingen wonen. 

In de jaren erna werd naast het huis nog een grote schuur gebouwd waar de te restaureren Mercedes een plek vond naast de trailmotor, de gewone motor, de zitmaaier (want dat grasmaaien was toch wel veel werk....), gereedschap en nog wat fietsen. 

In elkaar zetten                         Zonder buitenbekleding en dakpannen

Opzet van de binnenwanden

14 jaar...

Ruim 14 jaar hebben we hier ontzettend fijn gewoond en geleefd.Op Ruigoord was altijd levendigheid, altijd wel wat te doen in de kerk. Het jaarlijkse Landjuweel was elke keer weer een belevenis. Het vanzelf ontstane natuurgebied om het dorp heen was uniek in Nederland met zijn paadjes, natte en droge gebieden, orchideeŽn, vossen. Uren kon je hier dwalen als je de weg wist. Op Ruigoord woonde een zeer gemÍleerde groep mensen van kunstenaars tot onderhoudsmonteur. Door de strijd tegen de uitbreiding van de Amsterdamse haven kreeg deze groep mensen een band. 

Landjuweel

Maar nadat Ruigoord was geannexeerd door Amsterdam werd de strijd op steeds meer terreinen verloren. Het natuurgebied werd gekleppeld waardoor de oorspronkelijke zandvlakte weer ontstond. De haven werd gegraven waarvoor een aantal huizen werd afgebroken. En uiteindelijk mocht er officieel niet meer gewoond worden. Het dorp is nu een broedplaats met ateliers.

Ruigoord

En de afbraak..

In februari 2002 zijn wij uiteindelijk verhuisd. In de daarop volgende zomer hebben we het huis afgebroken. En weer een jaar later de schuur. De onderdelen liggen nu in de opslag om hergebruikt te worden bij ons volgende huis.